Yazar: Av. Ali Güvenç Kiraz
Tarih: July 20, 2021
Mükellefler belirlenen emlak vergisi oranlarına karşı itiraza başladı. Yüzde 100’ü aşan oranlara tepki gösteren otelciler, pandemi döneminin göz önüne alınmasını istedi.
Ev, otel, arsa, arazi gibi milyonlarca gayrimenkul sahibinin ödediği emlak vergisinde gelecek 4 yılın değerlerini belirleyecek döneme girildi. Yeni vergi değerlerinde yüzde 100’ü aşan artışlar olduğu görüldü. Bir süredir konut sahipleri tarafından ciddi itirazlar olan bedellere otelciler de tepki gösteriyor. 2022 - 2025 dönemi için belirlenen ve muhtarlıklara asılan değerler, 4 yılda bir toplanan takdir komisyonlarınca belirleniyor. Takdir komisyonlarının belirlediği rayiç bedele her yıl yeniden değerleme oranının yarısı eklenerek, ödenecek vergi hesaplanıyor. Bu kapsamda turizm ve konaklama sektörüne büyük bir fatura daha çıktığını vurgulayan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) üyeleri, pandemiden en çok etkilenen sektör olarak birçok bölgede 2021 yılına göre 5 katı aşan artışlar olduğuna dikkat çekti. Çeşitli otelcilerden edinilen bilgilere göre 5 bin liralık ödemesi olan otelin emlak vergisi faturası 40 bin liraya, 15 bin lira ödemesi olan otelin ise 70 bin liraya kadar çıktı. Vergi oranlarında 7 - 8 katı aşan artışlar da olduğu ifade edildi.
‘Bu karar iptal edilmeli’
TÜROB’un açıklamasında, sektörün pandemi sürecinde çok zor bir dönemden geçtiği hatırlatılırken, arsaların birim metrekare fiyatlarında ‘aşırı değer artışını gerektirecek herhangi bir haklı neden bulunmadığı’ ifade edildi. Açıklamada, “2022 asgari değerlerinin tespitinde, arsanın değerini artırabilecek değişikliklerin olmadığı gerçeğinden hareketle hiçbir artışın olmaması gerekirdi. Artışın hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Verginin adaletli ve dengeli dağılımı sosyal devletin en etkin uygulama aracını oluşturur, iptali gerekir” denildi.
‘Çok sıkıntılı’
Türkiye Küçük Oteller Derneği (TÜRKODER) Başkanı Ertan Ustaoğlu, pandemi döneminde konaklama sektörünün zararlarını karşılamasının birkaç yıl alabileceğini belirtirken, yeni emlak vergisi oranlarının büyük bir sıkıntı oluşturduğunu söyledi. Ustaoğlu, “Kendimizi toplamamız zaten bir süre daha alacaktır, hal böyle iken bu oranların yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz” dedi.
‘İtiraz hakkınızı kullanın’
TÜROB tarafından yapılan açıklamada, konuyla ilgili olarak Türkiye’nin birçok yerinden şikayetler ulaştığı vurgulandı. 30 günlük yasal süre içinde oranlara itiraz edilmesi gerektiği, aksi durumda emlak vergisi değerlerinin kesinlik kazanacağı belirtildi. 30 Haziran’da askıya çıkan bu değerlere karşı vergi mahkemelerinde dava açma süresi 30 gün olduğu için 30 Temmuz’a kadar dava açılması gerekiyor. Süre 20 Temmuz’da adli tatilin başlaması nedeniyle 1 Eylül’e ve adli tatilin son gününe denk gelen süreler için 1 hafta uzaması ile 7 Eylül’e uzamış oldu.
‘Spekülatif fiyat artışı’
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, artışların mevcutta piyasadaki ‘dönemsel spekülatif’ fiyat yüksekliklerinin ölçüt alınarak sağlandığını belirterek, “Mesela konut piyasasında stok azaldı, fiyatlar arttı. 1 milyon liralık daire 2 milyon lira oldu. Ama bu gerçek bir artış mıdır? Gerçekçiliği olmayan bir artışı baz alarak mükelleflerin sıkıntıya sokulması adaletsiz bir durum doğuruyor.
1.5 yıldır ticari hayat durdu” dedi.
Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/otelcilerin-emlak-vergisi-isyani-6556538